Monografie

Parohia “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” – Bucșoaia

Orașul Frasin – Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc


Bucșoaia, localitate din imediata apropiere a Voronețului și cu care are multe asemănări, meleaguri de legendă, istorie și glorie, poate fi considerată sora mai mică a acestuia.

Până în anul 1860 când s-a terminat construcția bisericii și s-a sfințit, parohia Bucșoaia aparținea de parohia Voroneț , urmașă a Mănăstirii Voroneț. Preotul Mihai Muntean care a păstorit 10 ani la Voroneț s-a îngrijit de construirea bisericii din Bucșoaia unde a mai păstorit 7 ani.

Biserica a fost dăruită de credincioșii din parohia Capu Satului Câmpulung pentru credincioșii din Frasin – Bucșoaia și reconstruită pe actualul amplasament in anul 1854.
Arhitectura bisericii este în formă de cruce construită din bârne așezate în trepte, respectiv în coadă de rândunică, care sub streașină formează un fel de capiteluri.

Biserica are cupolă centrală si două cupole laterale. Lungimea bisericii este de 24 metri iar lățimea de 13metri, înălțimea de 15 metri până la turn, respectiv 25 de metri până la crucea de pe turnul cupolei.

Începând cu anul 1989 când la Bucșoaia a fost mutat preotul Goraș Pavel biserica a suferit multe restaurări. A fost tencuită în interior și pictată în tehnica fresco de pictorii Matei Gheorghe si Matei Mihai fii ai satului, s-a înlocuit mobilierul vechi cu unul nou, s-a reconstituit catapeteasma și s-a introdus gazul metan cu centrală termică pentru încălzire pe timp de iarnă. În exterior a fost tencuită și lucrată fațada în praf de piatră cu decorațiuni.

În 10 iulie 1993 biserica a fost resfințită de I.P.S. Pimen Suceveanul înconjurat de un mare sobor de preoți în mijlocul a foarte mulți credincioși din toate parohiile vecine dar și de pe toată Valea Suhei.

În anul 2004 lângă biserică a fost construit un praznicar cu toate utilitățile pentru săvârșirea praznicelor pentru cei trecuti la cela vesnice dar și unde se săvârșesc slujbele pentru pomenirea morților în timpul postului mare.

În anul 2005 în cimitirul parohiei a fost construită o clopotniță și două clopote noi, un adăpost pentru credincioși pentru vreme rea dar și o magazie pentru prapuri. Cimitirul parohial a fot extins cu 0,50 ha.

În anul 2010 s-a finalizat schimbarea acoperișului bisericii fiind acoperita cu tablă tip lindab. In curtea bisericii a fost stramutata o casa batraneasca cu o vechime de 140 ani care a fost amenajata ca si muzeu.

Toate aceste reparații în decursul anilor s-au făcut doar cu osteneala și cheltuiala credincioșilor din satul Bucșoaia niciodată nu s-a apelat la credincioși din alte parohii. Parohia Bucșoaia este formată din 407 familii, oameni credincioși și vrednici care țin la credința strămoșească la tradițiile și obiceiurile bucovinene.

Tradiția spune că denumirea satului este legată de trecerea prin Bucșoaia a domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt spre Mănăstirea Voroneț iar de la carul domnesc a căzut o bucșă care a încăput pe piciorul unei oi, care găsită apoi a dat denumirea satului.

În decursul anilor la biserica satului au slujit un numar de 19 preoti, ultimii fiind pr. Iacoban Constantin timp de 32 de ani, pr. Puzariuc Dumitru 8 ani până în anul 1989, iar din acest an până în prezent slujește pr. Goras Pavel.
Casa parohială se află peste drum de școală, a fost construită în anul 1910 in vremea pr.Dumitru Popescu iar în periada 1991-1992 a fost renovată în totalitate.

Aceasta este monografia pe scurt a parohiei și a satului Bucșoaia unde de sute de ani muncesc, trudesc și se roagă bunii credincioși ai acestui colț din minunata noastră Bucovină.